Здорове харчування

Здорове харчування – ключ до здоров’я🥦🫐🍓

Доктор філософії та лікар-епідеміолог Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Юлія Бойко провела пізнавальний урок для учнів 5-х класів на тему «Здорове харчування – ключ до здоров’я»🙌🏻

На занятті діти дізналися, чому важливо збалансовано харчуватися, як правильно поєднувати продукти, і як зробити свій раціон корисним та смачним. Пані Юлія поділилася цікавими фактами про вплив їжі на здоров’я, ріст і розвиток, а також дала практичні поради, які діти можуть застосовувати у повсякденному житті✅

Захід пройшов у цікавій інтерактивній формі, а учні активно долучалися до обговорення. Такий урок не лише поповнив знання школярів, а й мотивував їх обирати здорові звички для свого майбутнього!👌🏻

Дякуємо Юлії Бойко за натхнення та корисну інформацію!🤝🏻

https://drive.google.com/drive/u/2/folders/1dUyKCbmpbqRBCE4ANlbXa0N0h0aLmTh-

Здорове харчування: все, що необхідно знати

Здорове харчування — це не тільки хороше самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація маси тіла, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя.

Що таке здорове харчування?

Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.

Рекомендації для здорового харчування :

  1. Споживайте адекватну кількість калорій для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах.
  2. Щодня людина залежно від її віку, фізичної активності та впливу деяких інших факторів потребує певної кількості калорій за рахунок вживання корисних харчових продуктів, які одночасно з енергією постачають важливі речовини — білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали, біофлавоноїди, пробіотики.
  3. Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.
  4. Користь від споживання натуральних рослинних та білкових продуктів доведено багаторічними дослідженнями із залученням мільйонів людей у різних країнах на всіх континентах. Вона полягає у зниженні ризику захворіти, покращенні якості та продовженні тривалості життя, якщо ми вибираємо здорове харчування.
  5. Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом кухонної солі, цукру та жиру.
  6. Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.
  7. Регулярне харчування, повільне споживання їжі у пристосованих для цього місцях позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, запобігає появі надмірної маси тіла і пов’язаних із нею небезпечних для здоров’я станів — високого артеріального тиску, атеросклерозу та підвищення рівня глюкози у крові.
  8. Пийте достатньо рідини, вибирайте напої, які не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання.
  9. Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, вибирайте лише якісні та безпечні харчові продукти з належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування.
  10.  Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня.
  11.  Активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового і тривалого життя. Щоденні, улюблені вами види фізичної активності, є найкращим варіантом дозвілля.

Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.

З чого почати :

Починайте з невеликих кроків:

  • поступово додавайте у щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів);
  • використовуйте оливкову олію для приготування їжі;
  •  включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід;
  •  снідайте нежирним супом, салатом або кашею;
  • їжте 4–5 разів на день плюс 2 перекуси, їжте повільно, ретельно пережовуйте;
  • їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну;
  • замініть інгредієнти страв на менш калорійні — майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо.

Поступово ваше харчування стане здоровішим та смачнішим.

Бережімо себе і харчуймося правильно!

https://znaimo.gov.ua/chapters/students